Pages

Sunday 17 April 2011

Simbolurile dragostei..Simbolismul iubirii







     Daca doresti ca dragostea sa iti invaluiasca viata , sau vrei sa vezi iubirea intrupata in cei apropiati tie , tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi asupra insemnelor si simbolurilor universale ale acestui magic simtamant. Aceste simboluri pot stimula energia pozitiva prilejuind, in acelasi timp , noi oportunitati pentru dragostea care pluteste potential in jurul tau.
     Simbolurile dragostei nu pot defini iubirea in toata complexitatea ei , dar pot reprezenta puncte de reper in calea noastra catre acest sentiment absolut.Atunci cand te concentrezi asupra unui astfel de simbol , poti fi cufundat intr-o cunoastere profunda , care iti da sansa clarificarii si exprimarii afectiunii care te stapaneste.
   Simbolurile iubirii sunt calauze spirituale ale focalizarii catre energia dragostei.


   Intr-o practica spirituala de conectare cu efluviile iubirii ,poti proceda in felul urmator : 


-Alege-ti un simbol al dragostei fata de care te simti foarte apropiat .
-Aseaza aceasta imagine intr-un loc aflat la vedere , in care sa il poti vizualiza cat mai des.
-Mediteaza asupra acestui simbol , adanceste-te asupra fiecarui detaliu si incearca sa simti energia care iti este transmisa de simbolul ales.
-Adu-ti in minte acest simbol inainte de adormi si atunci cand te trezesti.
-Scrie un jurnal al dragostei.Pune pe hartie toate senzatiile sau ideile pe care ti le inspira simbolul dragostei.
-Pastreaza in minte , cat mai mult , simbolul ales.Nu lasa gandurile sa se indeparteze de la frumusetea si puritatea lui.Lasa-te patruns de un optimism focalizat asupra celei mai inalte conceptii a iubirii.


Inima 


In vechime , inima era considerata sursa tuturor emotiilor umane ; vena dragostei , pornita din inima , avea ca punct final degetul inelar de la mana stanga , deget pe care , in mod traditional , este purtata verigheta. Expresia “ a darui inima” semnifica actul voluntar de daruire totala a iubirii fata de o persoana.


- Inima este un simbol al zilei Sfantului Valentin , intrucat “ dragostea este un sentiment pornit din inima” .
-Magicienii si alchimistii au folosit inima , ca un simbol plin de forta , in incantatii si vraji de dragoste , sau in descantece de intarire a unei relatii de cuplu.
- Ca insemn al adevarului , “inima sacra” a lui Cristos este un punct central al credintei din biserica romano-catolica , reprezentand un simbol al iubirii Domnului fata de oameni.
- “Inima violeta” este un simbol al iubirii pentru cei care au cazut prada suferintei bolii sau nu ne mai sunt in preajma.
- Inima strapunsa de sageata lui Cupidon ( sageata in al carei varf,conform legendei,era un diamant ) , este cel mai cunoscut simbol al dragostei.
- Ca reprezentare grafica a unui triunghi cu varful in jos , inima semnifica un vas in care este turnata sau purtata dragostea.




Cupidon sau Eros 


     Iubirea si atractia dintre un barbat si o femeie este atribuita , conform traditiei , zeului Cupidon.
    Cupidon ori Cupid este reprezentat ca un baietel dezbracat si rotofei , inzestrat cu aripi , afisand , adesea, un suras rautacios.El poarta un arc si o tolba cu sageti , cele din urma fiind folosite in strapungerea inimilor noastre cu fiorul amagitor al dragostei.
 - In Grecia antica , Eros ( Cupidon) era fiul lui Ares , zeul razboiului si al Afroditei , zeita dragostei si a frumusetii .Potrivit marturiei lui Hesiod , Eros era o zeitate provenita din Haos si reprezenta fortele primare ale dorintei. 
 - Conform unei legende din mitologia romana , mama lui Cupidon , Venus, era geloasa pe frumusetea muritoarei Psyche , si i-a poruncit fiului ei sa aduca o napasta asupra rivalei salei.Cupidon , indragostit pana peste cap de Psyche , a luat-o insa in casatorie.
   Tragedia a pornit de la faptul ca , muritoare fiind , Psyche avea interdictia de nu il privi pe sotul-zeu in fata.Fericirea ei a durat pana cand , ispitita de surorile ei, Psyche a indraznit sa treaca peste aceasta ingradire.Cupidon ,pentru a-i pedepsi indrazneala , a parasit-o , iar Psyche s-a trezit , dintr-o data , in mijlocul unei campii pustii , izolata de orice fiinta umana.In cautarea iubitului ei , ea a ajuns la templul lui Venus. Neinduplecata in dorinta ei de a o distruge pe tanara femeie , zeita dragostei a supus-o unor crunte incercari, fiecare dintre ele mai grea si mai periculoasa decat cele precedente.
   Ultima proba prin care a trebuit sa treaca Psyche a constat in sarcina de a face o calatorie in lumea subpamanteana.Acolo , ea trebuia sa sustraga niste bijuterii ale lui Persephine , sotia lui Pluto , si sa le puna intr-o mica cutie incredintata de Venus. Desi fusese avertizata sa nu se uite in cutie , Psyche nu a rezistat acestei tentatii si , drept urmare , a cazut prada unui lesin mortal.
   Atunci cand Cupidon a gasit-o , el a extras din ea somnul mortii si l-a pus inapoi in cutie.Iertata de Cupidon , de Venus si de ceilalti zei , datorita iubirii sale credincioase , Psyche a fost ridicata la rangul de zeita.


Marul 


  Marul este un simbol al dragostei , extazului, fertilitatii si belsugului.
 -In istoria timpurie a Greciei , marul avea un rol esential in ritualul curtarii unei femei.De exemplu, in secolul VII en , un cuplu care isi dorea fericirea trebuia sa imparta un mar , ca simbol al casatoriei si insemn al sperantei intr-o uniune fertila.
 -In China , marul reprezinta pacea , iar florile de mar sunt un simbol al adoratiei.
 -In vechea traditie a tiganilor , daca o femeie manca jumatatea unui mar inaintea miezului noptii, iar cealalta jumatate dupa ora 12 noaptea , putea sa ii apara in vis barbatul pe care il va iubi.
 - La casatoria lui Zeus cu Hera , Gaia i-a daruit miresei mere , ca o emblema al iubirii si uniunii maritale.
 - Dionysus , zeul grec al vinului , atunci cand o curta pe Aphrodite , i-a dat in dar acesteia , ca simbol al dragostei care il insufletea , mere si vin.




Harpa 


   Harpa (fermecata) este un simbol al dragostei si paradisului , un insemn al iubirii sub forma artei lirice , a muzicii si poeziei.
   Potrivit legendei , prima harpa a fost creata de catre Canola.Dupa o cearta cu iubitul ei, Canola a ratacit tulburata prin noapte si a fost atrasa , la un moment dat , de o muzica magica care , in cele din urma , a facut-o sa cada prada somnului.A doua zi dimineata,ea descoperit sursa armonioasei melodii sub forma scheletului unei balene prin pielea carei vantul articula notele muzicale.Inspirata de descoperire,Canola a creat cea dintai harpa,pe care a dedicat-o lui Daghda,zeita celtica a belsugului si protectiei.Harpa lui Daghda era vestita pentru capacitatea de a crea trei feluri de muzica : melancolica , vesela si linistitoare.
  - Harpa este un instrument celtic traditional .Ea simboliza o punte a iubirii care facea legatura intre pamant si paradis.
  -In Norvegia si Islanda , coardele harpei formau o scara simbolizand inaltarea catre cel mai stadiu al iubirii si o cale ascedere catre paradis.
  - Biblicul rege David canta la harpa Domnului , exprimandu-si in acest fel devotiunea si iubirea fata de Dumnezeu.


Trandafirul 


   Trandafirul simbolizeaza dragostea , pasiunea , dorinta , voluptatea , puritatea si perfectiunea fizica.Cea mai populara floare din cultura occidentala , trandafirul a intruchipat iubirea vreme de secole.
  In mitologia greaca si romana , primii trandafiri au aparut din sangele lui Adonis , datorita dragostei zeitei Aphrodite ( Venus) . In acest fel , ei au devenit insemne ale iubirii si ale vietii eterne.
  Culoarea trandafirilor exprima intreaga gama a emotiilor legate de dragoste : 
  Violet deschis ( violet spre roz) : incantare si unicitate.
  Portocaliu : fascinatie
  Roz (inchis) : satisfactie , prietenie , admiratie.
  Rosu : dragoste , respect si curaj
  Rosu deschis : modestie , recunostiinta , admiratie si simpatie.
  Rosu inchis : frumusete si pasiune.
  Alb : inocenta , puritate , secret , tacere , respect , obedienta , iubire adevarata (pura) .
  Galben : bucurie , prietenie , gelozie , speranta si libertate.
  Rosu si alb : unitate , implicare , logodna.
  Galben si portocaliu : ganduri pasionale.
  Galben si rosu : felicitare.
   Trandafirii fara ghimpi simbolizeaza “dragostea la prima vedere” sau “Fecioara Maria”.
   Bobocii de trandafir semnifica frumusete,tinerete si o inima inocenta in iubire .Culoarea bobocilor transmite urmatoarele mesaje : 
  - Rosu : puritate si dragalasenie.
  - Alb : feciorie , adolescenta femeii. 




Porumbelul si pasarea dragostei


   Simboluri ale iubirii , fidelitatii si credintei.
  -Pasarile dragostei” , mici pasari cu un penaj multicolor , sunt originare din Africa .Ele poarta acest nume datorita atasamentului dragastos fata de partenerul lor de cuplu , o astfel de pasarea neputand supravietui fara perechea ei.
  -In legendele slave , dupa moarte , sufletul se transforma intr-un porumbel care se inalta catre paradisul iubirii.
  -In hinduism , porumbelul este o reprezentare a spiritului si a infinitei lui capacitati de a iubi.
  -In mitologia greco-romana , porumbelul era pasarea sacra a zeitei dragostei Aphrodite / Venus.
  -In vechile practici ebraice , porumbelul era sacrificat ca un dar de dragoste semnificand purificarea unei recente mame dupa nastere.
  -In occident , porumbelul si turturica sunt simboluri ale dragostei intalnite frecvent in traditiile de nunta.


Lebada 


   Simbolizeaza dragostea , gratia , puritatea , frumusetea si sinceritatea.
  -Ca atribut al zeitei dragostei , Aphrodite , lebada era asociata cu castitatea.
  -Lebada era si o reprezentare a lui Zeus , intrucat mai marele zeilor se transformase intr-o astfel de pasare pentru a o seduce pe Leda , frumoasa regina muritoare.Se spunea ca lebedele au umplut cerul in ziua in care Leda l-a nascut pe fiul lui Zeus , Apollo .
  - In cultura celtica , lebada este asociata cu muzica , iubirea , puritatea si sufletul.Conform miturilor celtice , lebedele aveau puterea de a-si schimba forma , transformandu-se in oameni , si erau stapane peste elementele primare ale apei , pamantului si aerului.
  -Lebada este unul din simbolurile Maicii Domnului , fiind o reprezentare a puritatii si iubirii ei.


Frunza de artar


   In Japonia si China , frunza de artar este un simbol al indragostitilor.
  In America de Nord exista obiceiul de a pune frunze de artar la picioarele patului , ca o protectie fata de demoni si un mijloc de stimulare a dorintei sexuale si somnului profund.Pe acelasi continent , obiceiul berzelor de a-si face cuibul cu frunze de artar , a transformat aceste frunze intr-un simbol al iubirii ivite odata cu aparitia unui nou nascut intr-o familie.




Cochilia 


   Datorita invelisului sau dur , cochilia de melc sau de scoica ( adapostind o perla) a devenit o expresie a protectiei vietii si al aspectului protector in care se poate intruchipa iubirea.In mitologia romana , Venus , zeita dragostei , s-a nascut din spuma marii si a fost purtata la tarm de o uriasa , magica scoica.
  Zeita hindusa Lakshmi a fost creata , conform legendei , din nisipul si perlele din interiorul unei scoici.Tot in hinduism , cochilia de scoica are o semnificatie simbolica , intrucat ea ii trezeste la viata pe cei credinciosi si ii cheama catre paradis pe oamenii a caror inima este incarcata cu iubire.


Nodurile dragostei 
   Simbol al iubirii eterne , nodul iubirii este o populara emblema celtica , de provenienta irlandeza.
  Tinerele femei din lumea musulmana obisnuia sa isi transmita mesajele de dragoste prin intermediul unor astfel de noduri , impletite in covoare.




Rata mandarin,
 un simbol feng-shui al dragostei


   Cunoscute in limba chineza sub numele de yuan- yuang , ratele mandarin sunt pasari extrem de atasate de perechea lor , fapt ce le-a transformat in intruchipari ale fidelitatii si al puternicului atasament al iubirii.Potrivit unei legende chinezesti , daca o astfel de rata este separata de partenerul ei , ea nu poate supravietui singuratatii si dorului .
  Ratele madarin sunt utilizate in terapii feng shui destinate oamenilor singuri , care au dificultati in gasirea unui partener pe masura.De asemeni , ele aduc noroc cuplurilor casatorite si ajuta la rezolvarea problemelor familiale.
  Ca remediu feng shui eficace , ratele mandarin trebuie sa fie amplasate in partea de sud-vest a locuintei sau dormitorului.In acest fel , ele pot transmite o intensa energie afectiva , care mareste afectiunea si atractivitatea fata de partenerul de cuplu. 


Mainile 


   Mana unei femei reprezinta un simbol plastic care intruchipeaza feminitatea.Ea poate fi infrumutesata printr-o bratara sau prin inele.In Marea Britanie , imaginea a doua maini stranse reprezinta legatura apropiata dintre regina Victoria si printul Albert , simbolizand prietenia dintre Germania si Anglia.
“A cere mana” este o expresie consacrata a infriguratei chestionari : “Vrei sa te mariti cu mine?”


Inchei prin a-l cita pe   Dante:  Iubirea este singura pasiune care se plateste cu o moneda fabricata de ea insasi … jertfa. Iubirea este singurul lucru care poate fi impartit la infinit fara sa se micsoreze. Iubirea misca soarele si celelalte stele. 



1 comment: